Ryby z Bałtyku – jakie ryby warto zamawiać nad polskim morzem?

Ryby z Bałtyku – jakie ryby warto zamawiać nad polskim morzem?

Ryby z Bałtyku – jakie ryby warto zamawiać nad polskim morzem?

Wyjazd nad morze bez skosztowania rybki? Niemożliwe! Trudno sobie wyobrazić, by być nad polskim (i jakimkolwiek innym) morzem i nie spróbować dania rybnego. To już niemal tradycja, która na dodatek – co do zasady – jest bardzo zdrowa. Lekarze i dietetycy zalecają, by po rybę sięgać co najmniej dwa razy w tygodniu, przez cały rok. Polacy ryby jedzą jednak znacznie rzadziej, ale latem na wakacjach nad morzem zdecydowanie nadrabiają całoroczne zaległości. Do spróbowania rybki na obiad zachęca nas nadmorski klimat i możliwość zjedzenia świeżo złowionej ryby z Bałtyku. Czy faktycznie wszystkie ryby w nadmorskich smażalniach są złowione „tuż przed podaniem”? Po które ryby nad morzem warto sięgać i co jeszcze warto wiedzieć o rybnym menu?

Jakie ryby naprawdę występują w Bałtyku?

W Bałtyku występują różne gatunki ryb – zarówno tych morskich, jak i dwuśrodowiskowych. Oznacza to, że w nadmorskich punktach gastronomicznych możemy spotkać się z ofertą ryb, które kojarzymy jako ryby słodkowodne. One łowione są jedynie przy ujściu rzek, w wodach przybrzeżnych, ale nie musimy od razu nabierać podejrzeń, że taka ryba jest mrożona. Do ryb z Bałtyku, które znajdziemy w nadmorskich menu, należą:

  • śledź – ryba kojarzona przede wszystkim z Wigilią, znakomicie smakuje z patelni lub grilla; ma charakterystyczny smak i jest bardzo zdrowa
  • dorsz – niestety jest to zanikający gatunek (szacuje się, że za 10 lat zniknie z Bałtyku) i dlatego jego połów jest coraz bardziej ograniczany (najczęściej w maju i czerwcu); smaczna, delikatna ryba o lekko słodkawym posmaku
  • flądra – ryba niskodenna, dzięki czemu bardzo zdrowa, bo niewchłaniająca zanieczyszczeń, których najwięcej jest w górnych warstwach wody; białe i soczyste mięso ma łagodny smak; inna nazwa flądry to stornia
  • makrela – kolejna ryba, którą uwielbiamy (przede wszystkim w wersji wędzonej, ale warto spróbować innych); makrela w Bałtyku występuje zmiennie, nie przez cały czas
  • sielawa – występuje w wodach przybrzeżnych; bardzo smaczne, delikatne i wysoko cenione mięso
  • łosoś bałtycki – chociaż Polacy uwielbiają łososia, zdecydowanie bardziej polecamy łososia atlantyckiego, który jest dużo zdrowszy
  • sandacz – ryba dwuśrodowiskowa, występująca w nizinnych rzekach, jeziorach oraz płytkich przybrzeżnych wodach
  • pstrąg – to ryba, która zdecydowanie kojarzy nam się z wodami słodkimi, rzekami, ale występuje ona również przy ujściach rzek do morze; bardzo smaczna i zdrowa
  • leszcz – kolejna dwuśrodowiskowa ryba, którą bywa serwowana w nadmorskich smażalniach
  • belona – występuje przede wszystkim w południowej części Bałtyku; ma łagodny smak, ale mięso jest dość suche
  • sola – występuje przede wszystkim w zachodniej części Bałtyku; smaczna, delikatna i chuda ryba
  • szproty – zdrowe ryby o charakterystycznym smaku, podawane z głowami, co niektóre osoby odstrasza

Spośród ryb, które bywają podawane klientom w nadbałtyckich smażalniach, pojawiają się i takie, które w Bałtyku nie występują – halibut, morszczuk, okoń, mintaj, kargulena, panga czy tilapia.

Które ryby warto zamawiać nad polskim morzem?

Wszystkie wymienione, występujące w Bałtyku ryby możemy śmiało zamawiać w nadmorskich smażalniach, najlepiej za każdym razem próbując nowe smaki. Odradzamy jedynie łososia bałtyckiego, od którego o wiele zdrowszy jest łosoś atlantycki. Warto być świadomym, że wiele razy zamawiając ryby, które w Bałtyku występują, i tak otrzymujemy ryby mrożone. To jednak nie przekreśla walorów smakowych ani nie niweluje właściwości zdrowotnych takich ryb – choć oczywiście warto korzystać z darów Bałtyku, kosztując ryby świeże, a nie mrożone i do tego serdecznie zachęcamy.

Ponieważ mrożonki – tak ryby, jak i warzywa – to nadal bardzo zdrowy wybór, nic nie stoi na przeszkodzie, by zamówić także ryby, które w Bałtyku nie występują. Zdecydowanie jednak odradzamy pangę i tilapię, które nie są zdrowe – to ryby hodowlane, w złych warunkach, które są źródłem metali ciężkich i innych toksyn, a nie witamin, minerałów i innych wartości odżywczych.

Jak jeść ryby nad Bałtykiem i dlaczego warto jeść ryby?

Ryby, przede wszystkim ryby morskie, są cennym źródłem kwasów omega-3, dobrze przyswajalnego białka, magnezu, fosforu, jodu, selenu, potasu, miedzi i manganu oraz witamin A, D, E i K. Co ciekawe, w przypadku ryb nie musimy rezygnować z tłustego mięsa, ponieważ to właśnie w nim znajduje się najwięcej kwasów omega-3 i są bardzo zdrowe. Dlatego śledź czy makrela śmiało mogą gościć na naszych stołach, o ile nie ma wyraźnych przeciwskazań lekarza.

Warto natomiast przyjrzeć się sposobowi przyrządzania ryb. Smażone w panierce to bomby kaloryczne – oczywiście nadal zjemy zdrową rybę, ale w towarzystwie nasączonej tłuszczem panierki. Zdecydowanie zdrowszą wersję jest ryba z pieca lub grillowana, a podawana z dużą ilość warzyw i ziemniakami (choćby pieczonymi) zamiast frytek, stanowić będzie zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Z kolei samemu grillując rybę, warto owinąć ją folią aluminiową lub położyć na aluminiowej tacce – tłuszcz spływający do ognia lub żaru uwalnia niezdrowe związki, które w procesie grillowania wchłaniane są przez rybę.

Zapraszamy do Apartu Landrynka – noclegi nad morzem w Krynicy Morskiej stanowią doskonałą bazę wypadową do zwiedzenia Mierzei Wiślanej i innych okolicznych atrakcji oraz miejsc.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Wojtala Robert Hotel Service, Ogarna 103/105 lok. 7, 80-826, Gdańsk , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane